Bismillahirohmanirohim... Entri kali ni adalah entri untuk #BloggerTalk. pertama kali jugak join. Tajuk kali ni pulak sangat menarik iaitu kelebihan negeri masing-masing. Kalau bab nak cerita kelebihan negeri masing-masing, hati memang semangat.Ye la. siapa yang tak bangga dengan negeri sendiri kan..haa, Jom ikuti kelebihan yang ada pada Negeri ima. Negeri Sarawak yooo..
Kalau anda nak tau, Negeri Sarawak dikenali sebagai negeri bumi kenyalang dan adalah Negeri yang paling BESAR daripada 14 buah negeri yang ada di Negara kita Malaysia tercinta.
Negeriku tercinta Sarawak adalah merupakan salah satu negeri yang mendirikan Malaysia Timur selain jiran kami Sabah.
Tau tak? Hutan Sarawak adalah sumber dan juga merupakan aset yang sangat penting kepada negeri dan negara.
Dari Segi makanan, Negeri sarawak mempunyai beberapa makanan yang unik dan sungguh lazat. Antaranya adalah:
![]() |
Istimewanya laksa sarawak adalah pada mie dan juga kuahnya.
KOLO MI
Kolo mie adalah makanan yang boleh dinikmati dalam pelbagai cara dan cara pembuatan yang unik.
UMAI
Umai pulak adalah ikan segar atau udang yang dihiris kecil dan digaulkan dengan bawang serta asam limau.
KEK LAPIS SARAWAK
Kek lapis sarawak adalah kek yang lazat dengan lapisan yang sangat nipis dan pelbagai corak unik.
Selain buah durian, buah-buahan yang yang ada di sarawak dan jarang ada di negeri lain adalah buah dabai.
Buah keras yang perlu direndam dengan air panas sebelum dimakan. Boleh dicampurkan gula, garam atau kicap.
Rasanya lemak dan dan sungguh lazat. boleh dimakan sebagai pencuci mulut atau makan bersama nasi.Yummmyy..
Selain dari makanan dan buah-buahan yang menjadi kelebihan Negeri Sarawak, Kalau nak tahu, orang orang Sarawak adalah berbilang kaum dan bangsa.Oleh itu Negeri Sarawak terkenal dengan kepelbagaian budaya dan etnik.Antara kaum yang ada di Sarawak adalah, kaun Melayu brunei, iban, bisaya, lunbawang, kedayan dan sebagainya.Namun kami masih boleh bersatu walau berbeza kaum, bangsa dan agama. Itulah uniknya kami.
Dan yang paling kami banggakan pada Negeri Sarawak kami, seperti yang semua sedia maklum, Sarawak adalah negeri penyumbang minyak terbesar kepada Negara kita Malaysia..
Chop chop ada satu lagi tertinggal... kalau nak tau, wanita sarawak semuanya cantik cantik belaka..kahkahkah..ok yang ni kidding je.. jangan marah..kehkeh..
teringin nak rasa kolo mi tu...
ReplyDeletesis farah, try ler..meh dtg sarawak ima blanje..haha.. tak pun try buat..mudah je buat ni..nnti ima sharekan resepi dia
DeleteYg picture last tu awak ke Ima??
ReplyDeletewww.papaglamz.com
hahaha..bukan ima ler..kehkeh..
DeleteWahhh bestnya kalu p sana... kek sarawak memang try makan memang sedap adik ekin pernah keje sana.. mknan yg lain xpernah lagi mkn...
ReplyDeletenanti try lagi makanan lain.insyallah sedap...hehe
DeleteMi kolo x penah makan tp nm coba cari kt kl
ReplyDeletecer try cari..hehe
Deletesempoi seyh closing ima...tp memang akk xpenah smpai sarawak...insyaAllah will one day...my wishlist...
ReplyDeletesweetsimplesmart.blogspot.com
sempoi kan..wakaka... insyallah kak..nanti sampai la tu ke sarawak..nnti dtg boleh roger2 ima
DeleteSedapnyaaaa kek lapis. Akak pos ke sini sikit :D Hehe, btw kak just cadangan ni tau,colour tulisan akak kan rasanya lagi cantik kalau tukar ke normal colour macam colour hitam ke. Sebab colour ni nampak terang sangat laa. Hehehe
ReplyDeletehehe..terfikir jugak nak tukar colour tu..tapi belum banyak masa.nanti2 nak tukar jugak..haha
Deletepernah makan umai,,tapi tekak terima umai udang je,,kalau ikan,,takleh terima,,,,n klau yang tak pandai buat,,memang mentah habiss,,hihihi
ReplyDeleteMee kolo mee kolo...
ReplyDeletetak oernah mkn maknan ssarawak kecuali kek lapis serawak! hee. ritu makan perasa coklat sedao gilaaaaaaa
ReplyDeleteSebenarnya... saya lahir kat sibu, sarawak. tapi banyak membesar kat selangor. Entah bila entah nak merasa pergi ke negeri kelahiran ni semula...
ReplyDeleteNice place of yours, beautiful scenery, delicious food delicacies, and interesting cultures to discover...
ReplyDeleteMi kolok tu sedap kan......
ReplyDeleteKueh celorot - kueh tradisional yg sedap. lama tak makan. 15 Mei ni pegi Kuching sure cari kueh celorot. Dan kalau ada rezeki nak cari buah terap @ tarap.
ReplyDeleteKueh celorot - kueh tradisional yg sedap. Dan buah terap @ tarap susah nak jumpa.
ReplyDelete