Sponser By

Followers

Iklan

19 October 2014

kesian kamu seorang saja

Assalamualaikum..

Masa lunch tadi pegi makan kat kfc.macam biasa.hari ahad ni bukan banyak kedai makan yang buka kat sini.pilihan hanya dua.masak atau kfc..masak memang tak ler masa kerja ni..haha...
Pergi dengan sabri and dah tentu la dengan dhani..



Tengah makan tu kan,datang seorang tua duk tegur anak ima.dia tak tegur kami dua tau.dia tegur anak ima je.dia usap usap kepala anak ima dan cakap." Kamu seorang saja? Kesian kamu.satu orang saja" dan dia terus. berlalu pergi..

Erkkkk.apa kah maksudnya tu? Maksud yang tidak baik atau bermaksud menegur, kesian kamu nak, blum ada adik..tapi macam pelik je.macam mana tau dhani blum ada adik??

Uolzz rasa, apa motif teguran tu?? Hurm...nak kata dia tak nampak kami dua tak patuuuttt..grrrr...

punca nafas dan badan berbau

Assalamualaikum..

Selesa tak bergaul bila nafas dan badan berbau? Mesti rasa tak selesa kan.Pernah tak alami situasi  begini? Nafas berbau walau baru lepas gosok gigi..badan pun cepat berbau terutama waktu panas dan betpeluh..walau pelbagai wangian digunakan namun bau kurang enak itu masih selalu ada.tahu tak apa sebenar nya punca bau itu? Ini sebenarnya adalah hasil dari toksin yang berlebihan dalam tubuh kita.dan kerana toksin inilah Bila kita makan apa apa ubat, supplement, semua tu kurang berkesan.kita sering menyalahkan ubat mahupun supplement, padahal semua itu datangnya dari tubuh kita sendiri.
Mulai hari ini mari kita detoxkan tubh kita..buang toksin.bila toksin dalam badan takde, hidup lebh sihat.tubun cantik luar dalam. Ima ada beberapa item yang berkesan membuang toksin degil dalam tubuh kita. Salah satunya adalah 2be gorgeous.sejenis supplement dan bertindak sebagai booster dalam tubuh dan menyahkan toksin. Dan satu lagi adalah ovispa.sejenis rendaman kaki.gel dan bebola dlm ramuan ovispa mampu menyahkan toksin dalam badan melalui peluh yang keluar.

Korang boleh whatsapp ima untuk info lanjut tentang produk ni.ima bukan sekadar menjual tapi ima juga ingin membantu Sesia sahaja yang ingibkaa tubuh yang sihat dan buang segala toksin di dalam badan.




Klik gambar untuk maklumat prodak
Add caption


SEKIRANYA BERMINAT NAK TRY BOLEH LA SMS/WHATSAAP/WECHAT IMA DI TALIAN 012 8706289
ATAU TERUS INBOX IMA KAT Ima Collection
Serius buyer only ye.

18 October 2014

servis yang menyedihkan

Assalamualaikum..

Sedih tak kalau kita terkena servis yang tidak memuaskan.tak kira la servis apa. Hari tu, ima pos barang macam biasa pada costumer ima..guna pos laju. Masa kirim barang tu elok je berbalut plasti buble kat dalam plastik pos laju.betul, memang ima tak letak pun amaran barang mudah pecah.sebab item ima kirim tu bukan ka a.tapi botol plastik.entah macam mana botol tu boleh pecah. Ima rasa kalau takat baling benda tu, takkan pecah sampai pil kat dalam tu ikut pecah dan rosak. Ni mungkin sebab dipijak atau tertindih barang berat.

Sedih sebab costumer tu kecewa dengan kejadian tu. Ima refund la duit tu tapi costumer complain dia kecewa sebab bila barang dah sampai tengok benda dah pecah..

Tapi takpe la kan..itu perkara biasa kan dalam urusan pos.Tapi harap-harap tak selalu terjadi la.kalau selalu, memang rugi la jadi peniaga kecil kecilan macam ni..




Orite..tutup kes..sekarang buka citer baru.hehe..kalau bagi yang belum tau, ima ada menjual pelbagai jenis supplement dan product kecantikan.macam macam ada..sekiranya ada apa apa yang berkaitan nak tanya boleh la direct whatsapp ima.. i syallah akan dilayan.. (0128706289)
#supplement #kosmetik #cantikgebu#

17 October 2014

Fakta ke auta nak bongsu

Assalamualaikum..


Siapa anak bongsu?? Ini fakta atau auta..hehe..Ima bukan anak bongsu.tapi en.sabri anak bongsu..hampir kesemua fakta ni betul.
Haa, patut ler selama ni dia tak pernah pujuk ima.. degil pun degil.keras kepala..haha..Nampak je garang tapi sebenarnya dia sgt baik hati dan caring dengan kawan2 dia..erkkk.. betul kalau dia marah memang hangin ler..baik diam. Bab bergaul.tu, prinsip dia betul.kalau orang tak tegur memang dia tak tegur la sampai bila pun..orang tengok pun macam sombong.padahal dia sangat baik bila berkawan.semua orang suka kawan dengan dia..tak kira la lelaki ke perempuan..erkkk lagi..krikkrik..
Last tu tak tau lagi..betul ke tak pandai masak..kot kot ada bakat teroendam..hahahaha..jangan maraaah ye en.sabri..

Korang yang anak bongsu, betul ke ni fakta ni? Jom kongsikan kebenarannya..

15 October 2014

Resepi cream puff

Assalamualaikum..

Hai uolzz..Pernah tak korang makan cream puff, durian puff, vanilla puff atau apa sahaja puff lah..hehe.. hari ni ima nak kongsi resepi cream puff tau..sesuai untuk minum petang atau bila bila lah rasa nak makan.hehe..

Ima suka makan cream puff ni tapi tak pernah buat sendiri..1 hari tu ima ternampak org jual durian puff.ima pun beli.sedap jgak lah.so ima terfikir la nak cuba buat sendiri.Tak lain tak bukan, google lah jugak yang ima harapkan.hehe..Rupa rupanya buat cream puff ni tak susah..senang jer.. jom kita mula sediakan bahannya..

 Bahan bahan:
100g butter cup
Secubit garam
250ml air
150g tepung gandum (diayak)
3biji telur gred A (dicampur sepenutup vanilla dan dikacau menggunakan garfu)

Bahan untuk inti:
Topping cream non dairy (mixer sehingga kental)
Tips: pastikan topping krim dikeluarkan awal dari peti sejuk beku 10-15minit sebelum dimixer)

Cara caranya:
•Masukkan air, garam dan butter kedalam periuk dan kacau hingga butter cair dan air mendidih.gunakan api sederhana.
•Masukkan tepung dan kacau satu arah sehingga bahan bahan sebati.Matikan api.
•Biarkan adunan sebentar dalam 5 minit dan pindahkan ke dalam bekas dan mixerkan dengan kelajuan sederhana.
•Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil mixer dengan kelajuan sederhana laju.
•Bila adunan sudah lembut dan menjadi pes, masukkan adunan kedalam piping bag yang dipasang nozel bintang.
•Paipkan adunan ke atas dulang yang digriskan sedikit butter dan bakar selama 25 minit dengan kepanasan oven 200C.
•Bila puff sudah masak,biarkan beberapa minit dan gunting sedikit bahagian depan puff untuk membuat poket dan masukkan filling tadi kedalam poket puff.
•Siap untuk dimakan..


Selamat mencuba uolzz.. 


14 October 2014

Tuhan tolong jangan panjangkan rambut dhani

Assalamualaikum..

Entah kenapa la liat sangat anak aku ni nak gunting rambut. dari kecik sampai la 4tahun ni, nak gunting rambut kena mengamuk dulu.Kalau tak mengamuk memang tak bergunting lah rambut dia.. dan tiap kali gunting rambut memang wajib la dia kena nangis..alahai la.. kalau bawak kat saloon memang sah lah riuh satu saloon ni. 


Memang pantang dia kalau cakap, dhani jom gunting rambut. Nasib la anak aku ni lelaki.kalau perempuan memang panjang mengurai la aku biarkan.malas tiap kali nak gunting rambut, kena teriak sampai 1 kampung dengar.haha..


Semalam macam biasa kena marah marah baru dapat gunting rambut tu.betul betul anti bila rambut dia digunting sampaikan semalam dia cakap. "Ami jom kita sembahyang sekarang.supaya tuhan dengar doa kita.supaya tuhan tak panjangkan rambut dhani"
Terkedu aku dibuatnya..nak ketawa pun ada..alahai la..susah benor nak gunting rambut budak ni..

Borong

Assalamualaikum..

Ima ada beberapa produk yang ima buka untuk borong..Sekiranya uolzz berminat nak borong boleh whatsapp ima ye. 0128706289..Antara produk yang ada:

•SABUN CELLULITE LABDEE THAILAND
•ARBUTIN SOAP
• BEST SLIM
•DTRIM
•FRESHLOOK COLORBLEND
•JAMU LANGSING
•KIYESKI 
•OPA SNOW
• SERUM ARBUTIN
•OBUSE EYEBROW
•VARIABLE Y 
•PCS HIGH BEAM
•MINI BROW CLASS
•WONDERGLOW GOLD 
•MYMI WONDER PATCH BELLY WING ORI 
•TABITA EXCLUSIVE 
•NEW WHITE UNDER ARM WHITE CREAM 
•SUPRA PRO (DALAM KOTAK) 
•GARCINIA BURNER 
•BELLE MAISON COLLAGEN (BVRC) 
•GLUTA O WHITE RUKKARD

13 October 2014

Resepi Donut a.k.a kuih gelang

Assalamualaikum..


Memang terserlah keminatan ku dalam bidang membaking atau membuat sesuatu untuk dimakan..itu bererti aku memang minat makan..haha.. tanpa makanan, hidupku menjadi murung. 

Alhamdulillah masih mempunyai makanan untuk dimakan padahal ada ramai lagi d luar sana yang tidak mempunyai apa apa untuk dimakan...

Sebenarnya ima saje nak kongsi resepi kuih donut atau kami panggil kuih gelang ni.Ni adalah salah satu makanan kegemaran anak ima.bila dia nak,  insyallah ima akan buatkan.kalau bukan ima yang buat, mak atau adik ima yang akan buatkan..maklumlah..anak manja..hehe...

Sebenarnya membuat kuih donut ni tak la susah.dan tak perlu la sampai berjam jam.kali ni ima nak kongsi resepi yang jimat masa dan sangat mudah.

Jom sediakan bahan-bahannya.

 Bahan -bahan:
1/2 peket yis kering
1 sudu makan gula pasir
30ml minyak masak
Secubit garam
160ml air
40ml air panas
300g tepung gandum

Cara caranya pulak.
•Masukkan garam, gula dan air panas.
•Biarkan sebentar hingga gula dan garam larut.
•Tuangkan air dan masukkan yis serta minyak.
•Biarkan sebentar dalam 5 minit sehingga yis kembang.
•Setelah itu tuangkan tepung dan gaulkan menggunakan tangan.
•Biarkan adunan 5- 10 minit.
•Bulat bulatkan adunan, leperkan dan cucuk ditengah menggunakan jari.
•Sementara itu panaskan kuali dan minyak.
•Goreng hingga kekuningan.
•Toskan minyak
 •Gaulkan dengan gula yang dikisar.

Insyallah tak sampai 1 jam pun buat ni..senang jimat masa...boleh dapat donut yang lembut dan gebu.selain gula kisar, boleh juga gantikan dengan coklat yang dicairkan..just celupkan.yummmyy..sangat sedap dimakan sambil minum teh..sedap..

12 October 2014

Obuse Eyebrow

Assalamualaikum..
Ada tak sesiapa kat sini yang tak berapa reti nak kemaskan kening dan tak reti nak guna pencil eyebrow? Kalau ada, kita serupaa..haha.. memang tak semua orang ditakdirkan pandai dalam semua bidang termasuk la mencantikkan diri..Tapi hampir semua wanita ingin kelihatan cantik dan menghias diri.ok lupakan cerita lain.hari ni ima sekadar nak kongsikan satu barang baek yang iaitu item khas untuk menghias dan merapikan kening.

Pernah dengar tak obuse eyebrow? Ni ima nak kenalkan bagi yang belum tau apa tu obuse eyebrow.. obuse eyebrow ni mempunyai 3 warna. Warna coklat lembut, coklat terang dan hitam.Berus yang lembut juga disediakan dalamset obuse ni.obuse ni boleh digunakan di kening bagi yang tak reti nak guna pencil eyebrow macam ima..kahkah.. sangat mudah, cepat dan jimat masa..sesuai bagi wanita berkerjaya dan pelajar U yang tak punya banyak masa untuk berhias. Selamat mencuba uolzz..





10 October 2014

Resepi Macarons menggunakan Macarons Decoration Set

Assalamualaikum..


Ada tak yang suka makan macaron kat sini.. Macaron ni kalau nak beli memang mahal.dapat berapa biji je kalau beli.makan pun tak puas..ha, apa kata korang yang minat makan tu buat sendiri.bahan-bahan pun tak la banyak mana. Sekarang sangat mudah nak deco macaron, search je resepi kat google, berlambak resepi yang dikongsikan.Lebih mudah dengan adanya macaron decoation set.


Jom kita try buat macaron sendiri.
Bahan-bahanya: 
2 biji putih telur gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna (Merah/biru/ungu/hijau)


Langkah-langkahnya pulak:
*Ayak serbuk almond dan gula icing  dan ketepikan seketika.
*Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kembang menggunakan mixer dengan kelajuan max. 
*Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar  sehingga adunan  kental dan bertanduk
*Biar adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. 
*maksudnya bila kita terbalikkan bekas adunan tu tak jatuh.
* Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. 
*Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula.
*Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan sebati.
*Kemudian letak pewarna pilihan anda.
*Masukkan adunan yang sudah berwarna ke dalam nozzle.
*Kemudian picitkan adunan ke atas set dulang macaroon.
*Bila dah siap, rehatkan adunan tadi beberapa minit sebelum dibakar.
*Selepas 30 minit, bakar adunan dalam 15 minit dengan kepanasan oven 130c
*Keluarkan macaron tadi dan biarkan sejuk.Bila sudah sejuk boleh bubuh filling menggunakan jem buah-buahan atau nutella.
*Siap untuk dimakan. 

P/s: Kalau korang tak paham boleh la tengok youtube ni..hehe..



Psssssttt..Kalau korang nak set macarons ni boleh whatsapp ima ye..ima ada jual..sementara stok masih ada ye.. (012 8706289)
(pic atas tu cari kat google je.nanti ima upload pic macaron yang ima buat.hehe) 


08 October 2014

Mini Contest My Lense Story: Demi Masa

Assalamualaikum..

http://www.kizmyself.com/2014/10/mini-contest-my-lense-story.html


Bismillahirohmanirohim..Alhamdulillah setelah sekian lama tenggelam timbul dalam dunia blog ni dan setelah sekian lama tidak berkesempatan untuk sapport contest atau apa saja acara dari rakan blogger hari ni ima berkesmpatan sekali lagi untuk memberi sokongan untuk menyertai mini contest yang dianjurkan rakan kita http://www.kizmyself.com





Tempat didalam gambar ni adalah  kampung datuk nenek ima sebelah abah di kampung beaufort sabah.tak tahu kenapa bila pandang gambar ni ima rasa sayu sangat.Dulu.. tempat ni tempat ima separuh membesar, bermain, mandi sungai dan pelbagai kenangan yang masih belum terpadam dalam ingatan.Diseberang gambar tu terletaknya rumah datuk nenek ima. Tapi datuk nenek ima tu  dah takde.namun rumah tu masih sama seperti dulu dulu. Bila berada disana ima rasa tenang.sama tenang seperti ima melihat gambar ni.

Biar masa terus berlalu, biar umur makin meningkat.namun ingatan sukar dipadamkan.Bila umur ini semakin menigkat, banyak perkara yang berlaku kepada diri dan juga kepada orang sekeliling ini. Banyak perkara yang membuat diri menangis.
Hidup ini penuh dengan cubaan, penuh dengan dugaan, lumrah alam.
Imbau kembali lirik lagu demi masa dari kumpulan raihan.

Demi masa, Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan, Yang beriman dan beramal soleh

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan, Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran

Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua,
kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati



Moralnya? sentiasalah kita menggunakan masa di dunia dengan sebaik baiknya dengan perkara yang akan menguntungkan kita diakhirat nanti kerana sesungguhnya masa itu tidak pernah menunggu kita malah masa sentiasa mencemburui kita.


Mini Contest My Lense Story ini dianjurkan oleh kizmyself, dengan kerjasama Pingje.Org, Blog Melayu Terkini, Media Info

01 October 2014

BVR COLLAGEN

KANDUNGAN BVR COLLAGEN :

  • Pati Apple stem cell
  • pati strawberry stem cell
  • Pati marine collagen
  • vitamin c
  • vitamin e
  • pati gluthathion
  • serbuk mutiara.


KELEBIHAN BVR COLLAGEN :

  • menghilangkan jeragat dan parut2 dari dalam
  • melicinkan wajah
  • memutihkan seluruh badan termasuk bawah lengan,siku,celah peha,ketiak,dan belakang leher
  • seimbangkan berat badan
  • merawat jerawat dari dalam dan luar
  • mencantikkan bentuk badan
  • menaikkan seri wajah
  • awet muda
  • menghilangkan jeragat
  • memudarkan parut2 hitam
  • seimbangkan berat badan

CARA PENGGUNAAN BVR COLLAGEN :

1/2 sudu kecil setiap pagi dan malam.
Boleh juga dicampur didalam apa2 jenis supplement dan vitamin yang lain bagi mempercepatkan lagi kesan dan kebaikannya.

SEKIRANYA BERMINAT NAK TRY BOLEH LA SMS/WHATSAAP/WECHAT IMA DI TALIAN 012 8706289
ATAU TERUS INBOX IMA KAT Ima Collection
Serius buyer only ye.