Sponser By

Followers

Iklan

25 March 2014

Kisah RM20


Assalamualaikum..

Minggu lepas, tengah jalan-jalan, lalu kat area jalan bukit bintang, ada sekumpulan… erm, apa nak gelar ye.pelajar? penipu?? Erk..hahaha.. diorang ni  ada dalam  3  4 orang.Duk sekat orang yang lalu lintas..Ramai  jugak yang abaikan mereka. Selalunya ima sendiri pun tak berapa nak layan kalau ada siapa-siapa yang bagai flayer ke, apa ke.Tapi tak tau kenapa hari tu senang-senang je layan budak budak tu..Ima tengok umur diorang ni dalam lingkungan 15 hingga 18 tahun macam tu la. Diorang ni cakap diorang ada pertandingan kutip markah atas kraftangan yang diorang buat.so diorang bagi la satu kertas.minta tulis nama, alamat dan markah yang kita boleh bagi. So ima rasa kesian budak-budak tu kena berpanas-panas kat situ semata-mata nak kumpul markah.. Dia cakap bagi markah dari 20 hingga 80.. ima tengok kat kertas tu, dah ramai jugak yang bagi markah.paling tinggi 40 markah. So ima pun bagi 40 markah jugak sebab ima tengok kraf diorang tu tak la kreatif sangat.. Chopstik jerr pun..huhu..kalau takde belas kasihan, memang bagi paling pun 5 markah je.Kalau beli kat kedai kraf tu, dapat harga  rm2-5 pun boleh..

Chop chop..sebelum tu ima nak bagitau ni. Masa salah seorang budak tu tengah pujuk-pujuk minta bagi markah, rupanya husben pun ditarik dan diminta buat benda yang sama macam ima.. Ok sambung balik..bila dah selesai bagi markah 40, dia minta rm40.. pastu ima pun  rasa pelik.Tanya la.kenapa pulak kena bayar? Dia cakap, kami kumpul markah kak.please tolong saya.. terus aku pun cakap eh takpe la kalau macam tu.. pastu dia paksa lagi.. bagi markah 20 je lah kak. Ima  cakap, eh takpe lah.saya nak balik dah ni..Aku fikir-fikir kalau rm5 boleh la.kalau rm20 tu baik  beli makanan bagi anak makan. Lepas tu dia paksa lagi ima, minta paling sikit 10 markah.

Tapi bila ima tengok, husben dah pun hulur rm20 tu kat kawan budak  yang satu lagi. Aduh!! Ima pun tinggalkan budak tu dan pergi dapatkan husben.Tak sempat nak halang terus tarik husben jalan cepat-cepat. Ima marah la.kenapa bagi duit tu.Dia cakap dia tak tau nak tolak macam mana sebab budak tu terlampau memaksa. Aduh.nasib ima beranikan diri menolak. Bukan apa, cara diorang tu adalah menipu.Mengelirukan dan memaksa. Harap-harap lepas ni hati-hati..Ntah macam mana la boleh kena kali ni.Padahal dah tau sangat pun benda macam ni tak boleh percaya..
Sakit hati bila mengenangkan tapi nak buat macam mana.benda dah jadi.Jadikan pengajaran je la.. Halalkan je lah duit tu.Nak haramkan pun bukan dia tau apepun budak-budak tu.sebab budak bangsa cina.

Nah! Sape nak chopstick ni.berharga rm20 tuuuu…hahaha.. sabor je lah..   


23 March 2014

Komuniti Blogger Sabah Sarawak

Assalamualaikum..

Alhamdulillah masih lagi bernyawa dan mampu menulis disini.. Bila diberi peluang untuk bernafas, jangan pulak lupa mengucapkan syukur kerana ini bermakna kita masih diberi peluang untuk mengubah diri agar menjadi insan yang berguna dan lebih mendekatkan diri kepadaNya..

Ima ingin menjemput rakan-rakan blogger terutamanya blogger yang berasal dari sabah Sarawak untuk Like fanpage Komuniti Blogger SabahSarawak dan menjadi sebahagian ahlinya..Blogger dari luar borneo juga dialu-alukan untuk support kami dan bagi meluaskan lagi pengetahuan tentang borneo.

https://www.facebook.com/komunitibloggersabahsarawak?ref=hl

Seperti yang kita sedia maklum, blog boleh menghubungkan antara individu dengan komuniti dalam penyampaian journal, berita, informasi, gambar dan pendapat. Microsoft juga ada menganjurkan debat yang membincangkan aspek teknologi yang menjadikan seseorang blogger itu "reliable" dan "resourceful". (Dipetik dari blog Ben Ashaari)

Misi Fanpage komuniti blogger sabah Sarawak adalah untuk mengumpul blogger dari seluruh  borneo iaitu Sabah dan Sarawak bagi perkongsian pelbagai maklumat dan juga pelbagai aktiviti seperti event atau review produk yang bakal diadakan pada masa akan datang.

Komuniti ini juga menawarkan sesiapa sahaja yang berminat untuk menyertai Group whatsapp Komuniti Blogger Sabah Sarawak bagi perkongsian maklumat atau ilmu yang berguna. Sila PM no hp ke inbox admin Komuniti Blogger SabahSarawak.. 

P/s" U all mohon support ima untuk memperkembangkan komuniti ni ye.. Thankz :)

22 March 2014

ALCATEL ONETOUCH IDOL X +

Assalamualaikum..

Petang semalam bersamaan dengan 21 mac 2014 ima telah pun menghadiri satu event pelancaran produk dari Ten Ten Telecommunications Sdn Bhd iaitu sebuah jenama ALCATEL ONETOUCH di Federal Hotel Kuala Lumpur dan Lowyat Plaza.
ALCATEL ONETOUCH adalah jenama dalam TCL Komunikasi , sebuah syarikat antarabangsa pelbagai budaya yang mereka bentuk , membangun dan memasarkan secara global pelbagai peranti mudah alih dan Internet. TCL Komunikasi adalah sebuah syarikat awam yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong ( 2618.HK ) dan sebahagian daripada TCL Corporation salah satu syarikat elektronik pengguna terbesar di dunia.

Berbalik pada pelancaran petang kelmarian. ALCATEL ONETOUCH telahpun melancarkan IDOL X +. Ia sangat sesuai dengan permintaan orang ramai terutama golongan muda dengan rekaciptanya..


IDOL X + dijual pada harga runcit iaitu  RM 1,299 dan boleh didapati secara eksklusif di ALCATEL ONETOUCH pameran bergerak di Low Yat Plaza Concourse yang berakhir 23 Mac 2014 ini dan selepas itu akan dijual di seluruh negara. Dengan setiap pembelian IDOL X+, ia disertakan aksesori percuma seperti BOOMband, JBL earphone, Flip cover dan juga screen protector


Membina di atas kejayaan global pelbagai IDOL ini, IDOL X + menggabungkan 5 " Full HD paparan 441ppi dan 13.1 Mpxl 1080p kamera dengan OCTA Core 2 pemproses GHz dan 2GB RAM , semua elemen dalam telefon bimbit yang ultra- trim yang hanya 7.9 mm nipis . Dibina dengan kandungan dalam fikiran, IDOL X + membawa warna terang untuk gambar dan video. Ia adalah halus ditala untuk melepaskan kuasa penuh pemproses OCTA Teras untuk melayari laman web yang lancar , permainan yang menyeronokkan dan grafik 3D yang menarik tetapi juga berjimat apabila ia datang kepada penggunaan kuasa. Dengan processor baru ini,ia memainkan peranan mempertingkatkan kecekapan pemproses bateri di mana ia mengurangkan 18% dalam penggunaan kuasa berbanding cip Quad Core apabila penyahkod dan video HD penuh . Ia juga termasuk tweak prestasi bijak seperti memperuntukkan setiap tab laman web untuk CPU yang lain untuk melayari lancar tetapi cepat.

Walaupun kuasa yang tersembunyi di bawah hood, bahagian luar  IDOL X + kelihatan bergaya dan menepati citarasa para penggemarnya. IDOL X + mengambil gaya dan pilihan ke peringkat seterusnya dengan kesan putaran IML yang unik dan bingkai logam..

"0" bezel dan tanpa sempadan , 2.4 mm kelebihan kepada reka bentuk pinggir bermakna gambar dan video mengisi ruang yang ada. Ditambah ke lebih daripada 170 darjah sudut tontonan yang terkemuka di pasaran yang ditawarkan oleh Full HD IPS paparan, IDOL X + sesuai untuk menunjukkan gambar-gambar dan video kepada rakan-rakan dan keluarga.

Dengan rekaan  sisi yang sempurna ia menghasilkan bunyi yang lebih kuat dan berkualiti , juga menyokong playback 24 bit/192KHz SACD yang mana ia 4 kali lebih baik daripada CD.


Untuk masa yang terhad , IDOL X + juga digabungkan dengan bahagian manset lengan kemeja tracker kecergasan Bluetooth yang dibolehkan dipanggil BOOMBand untuk pasaran Malaysia. BOOMBand menggunakan sistem LED untuk menyampaikan pemberitahuan kepada IDOL X + melalui apl teman . Tracker memantau pergerakan dan tidur, ditambah ia akan memberi amaran kepada pengguna jika ia kehilangan hubungan dengan telefon.

Antara ciri-ciri IDOL X + adalah :
•Paparan 5 " Full HD IPS 1080 x 1920 pixel
• OCTA Core 2 GHz , 2GB RAM
• 13.1 Mpxl Full HD kamera utama
• 2 Mpxl kamera depan 1080p
• bunyi Hi- Fi dengan fon telinga JBL ™
• video HD
• 7.9mm nipis
• Terdapat dalam dua warna iaitu putih dan hitam
.
Ciri-ciri BOOMBand:
• Sambungan yang mudah melalui Bluetooth 4.0
• Getar cepat apabila pengguna adalah dari telefon
• langkah-langkah automatik dan kalori pengiraan
• Trek jam tidur dan rekod
• Getaran yang lembut untuk alarm pagi.

18 March 2014

DEWY extra whitening

Assalamualaikum..


Terlambat update produk hot selling ni..hehe.. Jom jom sesiapa yang tak cuba lagi atau masih mencari supplement yang baik untuk kulit.Dah try produk lain tapi tak berkesan? jangan pernah cuba putus harapan jika ada ingin kelihatan cantik dan putih gebu.. Apakata cuba DEWY extra whitening ni pulak?? Apa kebaikannya?Jom teruskan membaca..


DEWY EXTRA WHITENING - RASA SEDAP KESAN HEBAT!
TERJUAL 2000 BOTOL SEMINGGU!
- NIKMATI KEAJAIBAN BUNGA SAKURA TERUS KE DALAM KULIT ANDA
- TIDAK PERLU BANYAK, HANYA SETENGAH SCOOP SEHARI UNTUK CERAH GEBU SEMPURNA.INSYALLAH..
 
 
KEISTIMEWAAN DEWY :
 
** Serbuk vitamin yang kaya vitamin C semulajadi (1 scoop = 50 biji oren)
** Formula unggul untuk kesan pantas dan hebat
** Menjadi supplement yang bertindak sebagai BOOSTER untuk produk kecantikan/kesihatan
** Mudah untuk diamal dan dibawa ke mana saja
 
 
MANFAAT PENGAMBILAN DEWY :
 
* Amalan berterusan membantu :-
✔ Melindungi kulit dari sinaran UV
✔ Menghilangkan jerawat
✔ Mengurangkan minyak dimuka
✔ Mencerahkan kulit dan mengurangkan tompok2 gelap
✔ Menyingkirkan toksin dan mencantikkan kulit
✔ Mengembalikan kelembutan & keanjalan kulit
✔ Mengurangkan garis-garis halus serta meratakan warna kulit
✔ Melembab, menghalus dan menggebukan kulit
✔ Menyegarkan kulit agar tidak kusam
✔ Mengurangkan pigmen dan parut
✔ Mengecilkan liang pori agar wajah tampak licin menawan
✔ Memberi tenaga, menjauhkan kelesuan dan keletihan
✔ Menguatkan akar rambut dan mengurangkan keguguran rambut
✔ Menguatkan kuku dan sendi
✔ Menyihatkan gusi dan mata

Siapa yang sesuai makan DEWY?
⇛Wanita dan lelaki berusia 15 tahun ke atas
⇛Ibu hamil kandungan 5 bulan keatas
⇛Ibu yang sedang berpantang dan menyusu


Kulit cantik bak artis Korea! DEWY merupakan produk terbaru di pasaran yang membantu mencantikkan dan mencerahkan kulit muka dan badan dalam masa yang singkat tanpa kesan sampingan. Rasa buah yang sangat sedap dan diadun dengan 3 bahan utama SUPER PLATINUM iaitu Bunga Sakura, Buah Camu-Camu (mempunyai kandungan Vitamin C tertinggi di dunia 50X lebih tinggi dari buah oren) dan Lilin Lebah (Beeswax).


CARA PENGAMBILAN :

⇛ SETENGAH SUDU KECIL terus dimakan/kemam begitu sahaja 1-2 kali sehari
⇛ Boleh dicampurkan bersama minuman berperisa seperti jus buah-buahan/kordial
⇛ Boleh dibancuh bersama produk minuman kecantikan / kesihatan lain
** Minum air bersih secukupnya sepanjang hari untuk penyerapan nutrisi secara optimum.
** DEWY boleh diambil bila-bila masa. Kami mengesyorkan anda mengambil dalam jumlah yang disarankan samada pada waktu pagi atau sebelum tidur.


DOS SARANAN :

- Kulit normal : 1/2 scoop sehari
- Kulit berminyak / berjerawat : 1 scoop sehari
- Kulit kering / Tumit merekah / Siku kasar : 1-2 scoop sehari
- Sakit sendi (Lutut/Sakit belakang) : 1-2 scoop sehari
- Jeragat / Dark Circle : 1 scoop sehari
- Bibir merekah / Kuku mudah patah : Setengah scoop sehari
- Garisan halus : 1/2 - 1 scoop sehari
- Rambut gugur : 1/2 - 1 scoop sehari
- Nak Cerah / Gebu / Glowing : 1-2 scoop sehari
- Nak kulit lembut ,anjal , halus : 1/2 - 1 scoop sehari

**************************************************************

SEKIRANYA BERMINAT NAK TRY BOLEH LA SMS/WHATSAAP/WECHAT IMA DI TALIAN 012 8706289
ATAU TERUS INBOX IMA KAT Ima Collection

SET BABIES BLINK LYANAZ Beauty Care

Assalamualaikum..

Jom kenal-kenal pulak dengan produk pinkish pinkish ni.. :)

 KANDUNGAN SET BABIES BLINK :
99% kandungan Set Babies Blink mengandungi :
1. Pati Ibu Putih
2. Krim Glutathione
3. Pati Buah Berry + Susu Madu

FUNGSI NIGHT MAGIC BABIES BLINK :
Pencerahan yang berganda dan cepat tanpa sebarang pengelupasan
Kulit menjadi gebu dan kenyal seperti bayi
Halus dan segar tanpa sebarang cela dan jerawat
Memudarkan parut-parut hitam dan parut jerawat dan kesan terkena minyak dan air panas
Boleh digunakan seawal umur anak gadis 12 tahun
Pipi menjadi "pinkish"


FUNGSI LAIN NIGHT MAGIC BABIES BLINK :
Mengecilkan pori-pori muka
Mematikan jerawat
Membantutkan pertumbuhan jerawat
Melicinkan struktur kulit wajah
Mencerah 5x ganda dan melembutkan kulit selembut kulit bayi
Berkesan dalam masa 24 jam


  Babies blink pinkish whitening!!

-mengecilkan pori2 wajah

-mencerahkan 5x ganda dari agent pemutih

-menjadikan kulit cerah + pinkish

-melicinkan kulit secara maximum

-membantutkan kenaikan jerawat baru

-membantutkan pertumbuhan jerawat

-menghilangkan jeragat dalam 5 hari

-melembapkan kulit seperti chewing gum

-mengimbangkan minyak berlebihan



SEKIRANYA BERMINAT NAK TRY BOLEH LA SMS/WHATSAAP/WECHAT IMA DI TALIAN 012 8706289
ATAU TERUS INBOX IMA KAT Ima Collection

16 March 2014

Usik wanita boleh dipenjarakan??

Assalamualaikum..

Ima tertarik untuk berkongsi  satu fakta yang mungkin ramai yang tak tahu. Fakta ini ima dapat dari salah satu segmen dari berita harian 14 mac  lalu.dalam segmen “tabik-tabik cakap” oleh Kamal FND Hashim yang bertajuk “Hati-hati usik wanita”. Percaya tak kalau dia kata usik wanita boleh dipenjarakan? Sebagai contoh, Ali panggil rakan satu tempat kerja dengan panggilan “Badak”. Wanita itu pulak tidak tersinggung dengan sapaan sebegitu, maka tiada apa-apa kesalahan pun yang berlaku.Namun jika dia berasa aib dan kemudian membuat laporan polis dengan mengemukakan bukti lengkap, Ali boleh ‘ke dalam’ dibuatnya!
Ini kerana ada satu seksyen kanun keseksaan yang menyentuh kedudukan wanita membabitkan perkara ini. Seksyen 509 menyebut: sesiapa yang melakuka apa-apa perbuatan, isyarat, gerakan yang mengganggu kesantunan wanita itu dan mengaibkannya, boleh disiksa dengan penjara tidak melebihi lima tahu. Dengan kata lain kalau dia berasa dimalukan, baik dengan ucapan, gerakan, system pesanan ringkas (sms) atau emel, pelaku boleh dipenjarakan jika sabit kesalahan.

Haaa,para wanita diluar sana,  bagaimana pula cara kumpul bukti??
Mudah!! Rakamkan perbuatannya atau dapatkan saksi yang turut mendengar atau menyaksikan gangguannya.
Kita semua sedia tahu, ramai yang kadang-kadang suka  bergurau dengan rakan wanita dan memanggil dengan  macam-macam gelaran pelik.Contohnya, kudut untuk yang kurus, zirafah untuk yang berleher jinjang dan jumbo untuk yang sedikit besar saiznya.
Seperti yang disebutkan diatas tadi, kalau usikan ini tidak mengganggu, maka ia tidak menjadi kesalahan undang-undang, tetapi sebaliknya jika wanita terasa tersinggung dengan gurauan sedemikian .Begitu juga dengan jenaka dimaksudkan yang dihantar melalui sms atau lucah berlapik  dihantar kepadanya.

Tahukan anda para wanita diluar sana?? Ini adalah satu cara untuk menghentikan usikan yang memalukan anda.Ini paling mudah.Berdirilah menghadap orang itu dan ingatkan kepadanya dalam nada serius  bahawa anda tersinggung dengan usikannya dan ingatkan bahawa sebagai wanita kita dilindungi di bawah seksyen 509.

Diyakini, ramai wanita yang tidak tahu bahawa kita dilindungi dibawah seksyen itu.Iaitu seksyen usik usik..hehe.. So lepasni boleh lah sebarkan fakta ni kepada rakan-rakan wanita yang lain..

Opsss..Orang lelaki pulak macam mana? MAAF!! Tiada peruntukan undang-undang jika terganggu kesantunannya..hahaha...Nasihat penulis buat lelaki-lelaki diluar sana, jika abang sedang berjalan dan sekumpulan wanita  pula mengacau dengan siulan, sapaan atau gelaran tertentu, penulis cadangkan abang tunduk  dan jaga tatatertib. Paling penting, tabik tabik cakap, jangan kasi malu lelaki lain dengan berlari deras, menutup muka dan tersipu menangis malu.. hahaha..

P/s: Suka sangat mengetahui fakta ini.. :p