Sponser By

Followers

Iklan

04 December 2013

Tips kekel segar ketika haid

Assalamualaikum..
Sumber dari majalah wanita

Perubahan hormon yang terjadi sewaktu kedatangan haid acap kali dijadikan alasan bagi wanita untuk bersikap sensetif dan selalu bad mood. Ini adalah kerana ketidakselesaan, penat dan kesakitan.

Antara tips yang boleh dicuba ilah:

  • Gunakan Pakaian Longgar
Bagi kebanyakkan wanita,  ramai yang suka memakai pakaian ketat untuk kelihatan bergaya. Menggayakan pakaian yang ketat sewaktu haid hanya akan menyebabkan tubuh tidak selesa kerana  tubuh memerlukan ruang yang cukup untuk bernafas dengan selesa setelah kehilangan banyak darah dalam proses haid. Anda perlu belajar untuk memakai pakaian yang longgar sedikit.

  • Tidur waktu siang
Cubalah tidur pada siang hari sewaktu haid. Pada waktu berkenaan, tubuh berada dalam keadaan yang penat dan lemas kerana kehilangan banyak zat besi dalam darah sewaktu proses haid. Oleh itu, tubuh memerlukan rehat yang selesa dan cukup bagi mengembalikan tenaga.

  • Mandi air panas
Segarkan tubuh yang keletihan dengan mandi menggunakan air panas. Selain memberikan rasa selesa, tubuh juga menjadi segar dan  bersih.

  • Kurangkan garam dalam makanan
Kebanyakan orang ,gemar menikamati makanan yang mempunyai garam yang berlebihan. Walaupun menyedari akan bahaya dalam kesihatan. Oleh sebab itu, pengambilan garam yang berlebihan harus dikurangkan terutama sewaktu kitaran haid kerana dikatakan garam juga bole menyebabkan kembung perut pada waktu itu..

  • Jauhi daging merah.
Daging mereh juga salah satu makanan yang boleh menambahkan rasa sakit ketika proses haid. Malah pasa masa yang sama boleh mengakibatkan pengeluaran darah yang banyak. Oleh itu ia perlu dielakkan ketika haid.Ambillah makanan yang lebih sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran bagi mennyegarkan dan memberi tubuh tenaga.

  • Lakukan senaman
Seringlah melakukan senaman dengan konsisten bagi menyihatkan tubuh yang sakit ketika haid.

1 comment:

  1. Done follow dari segmen http://syiralokman.blogspot.com/2013/11/segmen-i-will-follow-you-by-syira-lokman.html . Jum singgah sini http://nurulainzahir94.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen..
Sila jangan tinggalkan link diruang komen.. sekiranya hendak meninggalkan link, sila rujuk sini dahulu.-- >
Kod Link

Harap maaf.ini bagi mengelakkan blog dipadam.