Sponser By

Followers

Iklan

22 November 2013

Makanan dari kampung Jadi Pilihan

Assalamualaikum..

Pejam celik pejam celik, tak sedar dah hampir sebulan aku dan family duk semenanjung ni. Not bad la.. Tapi apapun, kami masih menyesuaikan lidah dengan makanan kat sini.Banyak makanan yang ada kat sarawak susah nak dapat kat sini.. So bila aku post gambar makanan ni semua kat group whatsapp. ada yang tanya aku.ko masih ket semenanjung ke kat sarawak wei..haha aku pun cakap masih kat semenanjung la. Baru lagi kot takkan nak balik. Pastu dia cakap.weh ko punya makanan  macam duk kat kampung ni je..hihi..

Harus la..walau dimana ku berada, makanan yang terbiasa kat kampung memang tak boleh lupakan..Sedap tu wei..kihkih.. Antara makanan yang aku import from Lawas Sarawak..hihi

Ambuyat (tepung sagu berasal dari pokok rumbia), cicah binjai & ikan rumahan masin
Tak tahu macam mana nak terangkan apa itu ambuyat..korang pegi google sendiri key.. hihi

Sayur Pucuk Ubi , Petai, Dabai/Kembayau & Ikan Salai Tahai
Klik Sini Kalau Tak Tahu Apa Itu Dabai
Klik sini untuk resepi petai yang sedap tapi simple
Klik Sini Kalau Tak Tahu Apa Itu Ikan Salai Tahai

 Haha, garam pun aku import sekali sebab guna garam kat sini asyik rasa tak sedap je masak..haha


Dan Paling Penting, Kicap Soya Pekat made from sabah..yeay..sangat-sangat penting sebab kicap kat sini rasa x ngam dengan lidah kiteorang..

P/s: Arghhhhh ruginya saat meninggalkan kampung halaman ni lah musim buah.. terbayang-bayang makan buah rambutan, langsat, durian, dan lain2 bawah pokok dikebun sendiri..uwaaaaaaaaaaaaa..

14 comments:

  1. lidah dah terbiasa kan dengan masakan kampung halaman sendiri memang itu jugalah yang kita cari kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah..dh terbiasa tu yg cari jugak.hihi

      Delete
  2. nasib baik masih kat malaysia . nak import mash senang . ambuyat mmg x de kat sini ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..xtau klu duk kat luar negara..kempunan lah jawabnya..haha

      Delete
  3. lama sudah ndak makan ambuyat.. kicap dan garam tu memang sedap hihi.. :)

    ReplyDelete
  4. makanan kampung pun sedap2 juga :)

    ReplyDelete
  5. akak dah lama duk sini pun selalu jugak rindu makanan kat kg..walopon masakan kelantan banyak dan senang nak cari kat sini..tetap tak puas...:)
    rindu pulak nak balik kg..

    ReplyDelete
  6. kan akk..takda lawannya bah mknan di kampung.hehehe..:)
    ps: shawl roses ada tp mau tempah dlu la kak..dlm 5 hari bru boleh pos..:D

    ReplyDelete
  7. unik yg zaza ckp mcm semalam tu.. apalah rasa yg belang2 tu.. :)

    ReplyDelete
  8. walau di mana pon kita berada tempat asal mesti xleh lupa .. makanan pon sama. susah nak sesuai kan tapi lama2 rasa nya ok kot ^_^

    ReplyDelete
  9. Quite delicious and healthy foods!

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen..
Sila jangan tinggalkan link diruang komen.. sekiranya hendak meninggalkan link, sila rujuk sini dahulu.-- >
Kod Link

Harap maaf.ini bagi mengelakkan blog dipadam.