Sponser By

Followers

Iklan

06 September 2013

Jeli Roti Gula Melaka

Assalamualaikum.. ^_^

Tengah-tengah bosan, google resepi.. terjumpa pulak resepi ni.. haa, google je tak buat .ntah bila la ada masa nak buat..ekekeke..kemalasan ni slalu bermaharajalawak bermaharajalela.  Apa kata sape-sape yang free tu try resepi ni. Kalau dah buat, terbangkan sikit ke sarawak.hihi



Bahan-bahan

A

  • 10 gram Serbuk Agar-agar
  • 2 biji Telur
  • 1 liter Air
  •  Garam, secukup rasa
  • 6 keping Roti Putih, dipotong dadu
  • 300 gram Gula Melaka
  • 150 ml Susu Rendah Lemak NESTLÉ UHT

B


Langkah-Langkah Memasak

 

  1. Pukul susu, telur dan garam bersama sehingga sebati. Masukkan potongan roti dan hancurkan. Ketepikan.
  2. Didihkan gula melaka dan serbuk agar-agar di dalam air sehingga gula larut. Masukkan bahan A dan biarkan di atas api (tanpa mendidih) selama 10 minit.
  3. Tuangkan agar-agar ke dalam bekas jeli; ketepikan.
  4. Didihkan semua bahan B sehingga gula larut. Tuangkan kepada jeli roti yang hampir mengeras. Sejukkan.

Resepi credit to Nestle


4 comments:

  1. roti ke tu
    sekali tgk mcm puding pun
    xnpk cam roti hahaha
    tuan tanah kena lah buat nak tgk cam mn hehe

    ReplyDelete
  2. rotinya ada kat dalam jelly tu..roti bantal :p

    ReplyDelete
  3. waaa nampak macam sedap . .
    nyumnyum :D

    ReplyDelete
  4. nampak menarik..boleh try ni nanti..hee :P

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen..
Sila jangan tinggalkan link diruang komen.. sekiranya hendak meninggalkan link, sila rujuk sini dahulu.-- >
Kod Link

Harap maaf.ini bagi mengelakkan blog dipadam.