Sponser By

Followers

Iklan

23 January 2013

Udang Thai hot & sour




Bahan A

    3 ulas Bawang putih, dicincang kasar
    Seulas bawang merah besar, dihiris bentuk cincin
     Garam, secukup  rasa
    1 sudu teh Gula
    Cili padi, potong  kecil-kecil
    3 batang selasih Thai,
    1 sudu besar minyak masak
    300 g Udang sederhana
    1 kiub stock ikan bilis

 
Bahan B

    1 sudu besar Air
    1 sudu besar jus limau
    1 sudu besar MAGGI CUKUP RASA All-In-One Seasoning

[Gaulkan semua bahan B dalam mangkuk kecil]

  •  Buang kepala udang,dan tinggalkan kulit sehingge bahagian ekor.Buangkan juga urat hitam yang berada dibelakang udang.. Basuh dan keringkan.
  • Perap udang dengan cube ikan bilis dan gula selama 15 - 20 minit.
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga naik bau, tambah bwang besar yang dipotong cincin tadi dan goreng sehingga lembut. Tambah cili, bahan-bahan B dan udang. goreng selama kira-kira 5 minit atau sehingga udang dimasak.
  • Tambah daun selasih Thai, goreng selama 1 minit,
  • Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen..
Sila jangan tinggalkan link diruang komen.. sekiranya hendak meninggalkan link, sila rujuk sini dahulu.-- >
Kod Link

Harap maaf.ini bagi mengelakkan blog dipadam.