Sponser By

Followers

Iklan

27 November 2012

Nikah di usia kanak-kanak


“Saya akan bertanggungjawab malah sudah bersedia untuk menjadi seorang suami yang baik,” kata Mohd Fahmi Alias, 19, yang berkahwin dengan Nor Fazira Saad, 13, di Masjid Kampung Padang Cina, di sini, pada 17 November lalu.
Mohd Fahmi berkata, dia dan isterinya akan berdikari selain menumpukan perhatian kepada perniagaan keluarga untuk melalui kehidupan sebagai suami isteri.

Menurutnya, atas persetujuan kedua-dua ibu bapa mereka dan untuk mengelak berlaku maksiat adalah lebih baik mereka berdua berkahwin walaupun pasangannya itu masih muda remaja.
“Saya mengambil keputusan itu selepas mengadakan perbincangan dengan Nor Fazira serta keluarganya dan keluarga saya sendiri.

“Kedua-dua ibu bapa kami bersetuju untuk mengahwinkan kami, malah Nor Fazira sendiri sanggup mengalas tanggungjawab dan sudah bersedia menjadi seorang isteri.

“Daripada bergelumang maksiat dan melakukan perkara yang dilarang, jalan terbaik ialah kami berkahwin, walaupun pada pandangan masyarakat ia agak janggal pada zaman sekarang ini kerana berkahwin pada usia terlalu muda.
“Malah saya tidak menghalang sekiranya isteri ingin melanjutkan pelajaran, semua bergantung kepada kepada kemahuannya,” katanya yang ditemui di rumahnya di Kampung Naga Lilit, di sini, semalam.

Katanya, mereka akan mengadakan majlis kenduri di sebelah lelaki pada Sabtu ini di rumah keluarganya.
Mohd Fahmi yang juga anak sulung daripada empat beradik berkata, dia sudah bersedia bergelar suami dan tidak kisah pandangan rakan-rakan seusia.

Isterinya, Nor Fazira tidak mengganggap usia mudanya menjadi penghalang untuk menjadi isteri isteri dan sudah bersedia menjalankan tanggungjawabnya itu.

“Yang penting kami mendapat restu kedua-dua ibu bapa kami dan saya banyak menerima tunjuk ajar daripada keluarga mentua.

“Saya tidak kisah apa orang lain kata, penting perbuatan kami tidak salah, malah adalah lebih baik daripada kami terbabit gejala sosial,” katanya yang tidak bersekolah sejak menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), tahun lalu.

Sementara itu, bapa Nor Fazira, Saad Mustaffa, 43, berkata, tindakannya mengahwinkan anak di usia muda kerana mahu menjaga nama semua pihak dan tidak mahu anaknya terjebak maksiat.

Katanya, dia membenarkan anak gadisnya itu berkahwin kerana Nor Fariza enggan pulang ke rumah dan mahu tinggal di rumah teman lelakinya. “Siapa tak sayangkan anak dan sanggup untuk mengahwinkan mereka dalam usia terlalu muda, namun saya terpaksa juga mengahwinkan anak saya walaupun usianya baru 13 tahun bulan depan.

“Hanya Allah tahu perasaan saya... walaupun pahit demi untuk menjaga nama baik keluarga saya dan keluarga besan lebih baik saya mengahwinkan anak dengan lelaki pilihannya.

“Anak saya bernikah pada 17 November lalu selepas mendapat perintah kebenaran untuk bernikah di bawah umur daripada Mahkamah Rendah Syariah Kulim pada 7 November lalu,” katanya.

Dia berkata, majlis pernikahan mereka berlangsung di Masjid Kampung Padang Cina, di sini, pada 17 November lalu dengan wang hantaran RM4,552 serta mas kahwin RM1,500.

“Saya berharap menantu serta keluarganya membimbing anak saya menjadi anak dan isteri yang baik,” katanya.

-sumber mymetro-

p/s:: bagi pendapat saya, 12tahun belum layak dikatakan muda tapi kanak-kanak.Namun begitu, saya tak la bermaksud  berkahwin diusia ini adalah salah.Saya sendiri pun berkahwin diusia 20.banyak benda yang harus saya sendiri belajar.Ini sekadar pesanan buat adik-adik ku..Walau berkahwin itu adalah perkara yang baik,menjadi seorang isteri bukanlah sesuatu perkara yang mudah.Sebelum membuat keputusan untuk berkahwin sebaiknya adik-adik berfikir sedalamnya..Enjoy ur self..Menyesal kemudian hari dah tak guna lgi dah.Diawal perkahwinan slalunya memang lah indah.Saya sendiri tak berani nak nafikan. namun selepas tu, ada banyak komitmen yang harus difikirkan.salah satunya ialah suami, anak dan juga keluarga. 3 benda ni sudah cukup membebankan bila kita sendiri belum bersedia dalam apa jua kemungkinan yang akan berlaku.Bukankah sayang diusia terlalu muda kita dibebankan dengan komitmen2 tersebut?itu belum lagi rangkain dibawah 3 komitmen tersebut.Serius saya kata.Menjadi seorang isteri bukan perkara yang mudah  dan tidak boleh dipandang ringan.Tapi andai adik-adaik dah bersedia, dan itu adalah takdir, sy tak berani nak kata apa la kan.Tak berani nak cakap panjang.nanti cik anon kata saya memandai pulak.hehe.apa pun,semoga Allah memberkati masjid yang kita semua bina walau diusia apa kita mendirikannya.Yang penting sebenarnya ialah niat dan kesediaan kita.:)

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi komen..
Sila jangan tinggalkan link diruang komen.. sekiranya hendak meninggalkan link, sila rujuk sini dahulu.-- >
Kod Link

Harap maaf.ini bagi mengelakkan blog dipadam.